Влез за корисници

lock_forum
lupa-6

Испит за извршители

ispit na izvrsiteli 2
bannerbg_main
usaid

Најчести прашања

prasalnik 2
26122011162156_g_komisija-za-zastita-na-prav

Анкета

Новиот дизајн е:

Резултати од гласањето

Loading ... Loading ...
September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

КИРМ за објавувањето на ЕМБГ во дневните весници: Проблемот е во колизијата на одредби, навремено интервениравме со предлог за нивно уредување

Четврток, 14 ноември 2014 - Немаме информации дали постојат извршители кои заработиле казни за објавување единствените матични броеви на граѓани во дневните весници, велат од  Комората на извршители на РМ (КИРМ) за Академик, откако вчера беше објавено дека Дирекцијата за заштита на личните податоци поднела прекршочни пријави против четворица извршители. Комората истакнува дека суштината на создадениот проблем е во толкувањето, колизијата и  примената на законските одредби и од тие причини претходно алармирале дека  постоечките решенија создаваат проблеми во пракса. За ова прашање тие го искажаа својот став преку соопштение.

Интегрално Ви го пренесуваме соопштението на Комората на извршители на РМ:

„Официјалниот став на Комората е дека Законот за заштита на лични податоци мора да се почитува. Напоменуваме дека членовите на Комората на извршители ја имаат посетувано обуката во Дирекцијата за  заштита на лични податоци и истите имаат назначено офицер и ги имаат донесено сите потребни акти во своите канцеларии. Комората на извршители била секогаш отворена за соработка со Дирекцијата за  заштита на лични податоци и го цени нивниот став и мислење.

Проблемот со јавната објава за достава се јавува бидејќи извршителот ја врши во согласност со чл.10 од Законот за извршување го применува супсидијарно Законот за парнична постапка каде согласно чл. 98 е предвидено писмената мораат да го содржат сето она што е потребно за да може да се постапи по нив, а особено треба да содржат меѓу останатото единствен матичен број на граѓанинот и даночниот број. Извршителот ја врши доставата согласно Законот за парнична постапка и Законот за извршување, па од овие причини ЕМБГ се појавува во јавната објава со цел уредна достава до граѓаните по чл. 46-б од Законот за извршување.

Од друга страна, имајќи предвид дека во нашата држава се појавуваат голем број на граѓани со идентични имиња и презимиња, без единствениот матичен број на граѓанинот, нема да може лицето кое го повикуваме да се препознае и да дојде во канцеларијата на извршителот.

Укажуваме дека извршителот како правно лице се јавува како контролор на збирка на лични податоци врз основа на член 2 ст.5 од Законот за лични податоци в.в со член 6 од Законот за лични податоци обработката може да се врши и без согласност од субјектот на лични податоци кога обработката е потребна заради извршување на работи од јавен интерес или службено овластување на Контролорот. Согласно член 9 од Законот за заштита на личните податоци, предвидена е можност матичниот број на граѓаниот да може да се обработува при вршење на работи кои се однесуваат на добивање на кредит, наплата на долг …. Извршителите ги обработуваат личните податоци наведувајќи ги во актите  кои се изготвуваат врз основа на обрасци по форма утврдена од страна на министерот за правда, а согласно со прописите за заштита на личните податоци. Извршителот како лице со јавни овластувања има право да врши легитимирање на странките и учесниците со увид во документите за лична идентификација.

Комората на извршители на РМ го има лоцирано овој проблем и оваа колизија на одредби и навремено има дадено свој предлог за уредување на оваа одредба, кој е веќе доставен и разгледуван од страна на Работната група во Министерството за правда која работи на измените за измена и дополнување на Законот за извршување“.

Јавни објави

Logotype1111

Обука за обучувачи (ТоТ)

1111

Новости

 

Одлуки

Logotype1111

Дисциплинска комисија

12741923_223063811373098_4535535635364534759_n

Најди извршител

mapa_mk

Огласи за продажба

nedvizen imot

Ј О_abstract

discrimination
New Image
LogoHeader2014
aukciska_kukja

Академик

image001

Член на Деловен совет

uacs_logo

зсрм

header

Browse Front Page

Featuring Top 10/201 of Front Page

Subscribe

Read more

QRCode