Влез за корисници

lock_forum
lupa-6

Испит за извршители

ispit na izvrsiteli 2
bannerbg_main
usaid

Најчести прашања

prasalnik 2
26122011162156_g_komisija-za-zastita-na-prav

Анкета

Новиот дизајн е:

Резултати од гласањето

Loading ... Loading ...
October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Извршителската канцеларија мора да работи како швајцарски часовник – Јос Уитдехааг, правен консултант и прв квестор на Комитетот на Меѓународната унија

222222На меѓународната конференција „Актуелни правни ризици и предизвици во извршувањето“ имавте излагање за правната положба, заштитата и протоколите за безбедност на извршителската канцеларија. Кои се клучните пораки на вашето излагање?

Моето предавање на меѓународната конференција беше посветено на организацијата на канцеларијата на извршителите, а во однос на тоа извршителите да гледаат не само кон тоа како да се справуваат со случаите, туку и на самиот работен процес внатре во канцеларијата. Значи, тоа се оние мошне важни практични прашања за работењето на канцеларијата, а кои се однесуваат на организираноста на извршителот, организираноста на неговите соработници и вработените во канцеларијата, потоа применувањето на правилата за ефикасноста на канцеларијата од канцелариското работење до применувањето на професионалните стандарди, воведувањето на иновативната информатичка технологија, создавањето план на активности, менаџирањето со ресурсите, како и за прашањето за безбедноста. Во делот за безбедноста говорев за протоколот за безбедност, односно протоколот за заштита од агресија.

Што претставува овој протокол?
Станува збор за мошне значаен и корисен документ. Овој протокол всушност претставува еден вид прирачник за тоа како луѓето да се однесуваат во случаите на агресија и како да се справат со таквите случаи. Во таа насока, овој документ и прирачник дава одговори што всушност треба да се направи во случаи на агресија при нарушена безбедност на извршителот и неговата канцеларија, но и како да се превенира таа. Протоколот вклучува правила на однесување на вработените во канцеларијата и како да постапуваат во случај на нарушување на нивната безбедност.

Дали овој протокол е задолжителен во Холандија?
Да, во Холандија овој протокол е облигаторен за извршителите и правилата што се пропишани во документот мора да се применуваат. За ова постои институционална контрола од страна на трудовата инспекција. Во согласност со овој протокол, холандските извршители во соработка со властите, постојано работат на тоа да се засили нивната безбедност. Извршителите мора да знаат како да се справат со таквите случаи, мора да ги знаат процедурите и конкретните мерки што треба да ги преземат. И општо, на глобален план, мора да постои адекватна заштита на безбедноста на извршителите и тоа е едно актуелно прашање за кое неопходно е да се размислува постојано, да се анализираат проблемите во таа насока и да се бараат најдобрите солуции.

Кои се вашите совети до македонските колеги?
Јас ги советувам да посветат многу внимание на обезбедувањето квалитет на работата во канцелариите, затоа што, како што кажав, обезбедувањето минимум ниво на квалитет во канцелариите е составен дел од извршителската професија и ефикасната работа на секоја извршителска канцеларија. Како и секаде во глобални рамки, извршителите треба да знаат како да ја организираат својата канцеларија и работата во канцеларијата затоа што таквата организација во себе апсолвира повеќе барања и потреби, како што е менаџирањето со ресурсите, управувањето со предметите, информатичката технологија, безбедноста и превенцијата од агресијата, значи сѐ она што значи примената на нормите, кои означуваат стандарди за минимум квалитет. Треба да се нагласи дека за доследно применување на овие норми потребна е и соодветна контрола, затоа што на тој начин ќе се стандардизира примената на професионалните критериуми и норми.

Јавни објави

Logotype1111

Обука за обучувачи (ТоТ)

1111

Новости

 

Одлуки

Logotype1111

Дисциплинска комисија

12741923_223063811373098_4535535635364534759_n

Најди извршител

mapa_mk

Огласи за продажба

nedvizen imot

Ј О_abstract

discrimination
New Image
LogoHeader2014
aukciska_kukja

Академик

image001

Член на Деловен совет

uacs_logo

зсрм

header

Browse Front Page

Featuring Top 10/203 of Front Page

Subscribe

Read more

QRCode