Влез за корисници

lock_forum
lupa-6

Испит за извршители

ispit na izvrsiteli 2
bannerbg_main
usaid

Најчести прашања

prasalnik 2
26122011162156_g_komisija-za-zastita-na-prav

Анкета

Новиот дизајн е:

Резултати од гласањето

Loading ... Loading ...
October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Извршителот Зоран Димов – нов претседател на Комората на извршители

Logotype11111-300x145Собранието на Комората на извршители, кое го сочинуваат сите извршители на територијата на Република Македонија, го избра Зоран Димов, извршител од Скопје за нов претседател на Комората на извршители на Република Македонија.

Според своите законски надлежности, претседателот на Комората на извршители ја претставува и застапува Комората. Како што се определува во Законот за извршување, претседателот на Комората на извршители се грижи и одговара Комората да дејствува во согласност со закон; издава потврда за приправнички и волонтерски стаж врз основа на евиденцијата од имениците на приправници и волонтери, како и други потврди од евиденциите што ги води Комората; се грижи и одговара за овозможување на надзор над Комората и за точноста на податоците и списите при надзорот, како и за преземање на мерки за отстранување на недостатоците констатирани со надзорот во роковите определени од страна на Министерството; ги решава конфликтите помеѓу извршителите, или меѓу извршителите и нивните странки кои се однесуваат на примената на овој закон и врши други работи предвидени со Статутот на Комората.

Комората на извршители е основана на 7 јуни 2006 година на Основачко собрание на Комората  на извршители, на кое се избрани органите на Комора предвидени со Законот за извршување. Комората е со својство на правно лице и седиште во Скопје и во неа задолжително се здружуваат извршителите и замениците на извршителите. При основањето, бројот на именувани извршители изнесуваше 40, а денес во Комората на извршители членуваат 97 извршители и 6 заменици на извршители кои се распоредени на 11 подрачја на основните судови во Република Македонија.

Прв претседател на Комората е Горан Тошевски, извршител од Скопје избран на Основачкото собрание на Комората. Потоа, во периодот од 21 септември 2007 година до 10.6.2012 година претседател на Комората беше Антончо Коштанов, а во период од 10.6.2012 година до 10.6.2014 година претседател беше  Гордан Станковиќ, извршител од Скопје. Пред изборот на извршителот Зоран Димов за нов претседател на Комората, претседател на Комората беше Зоран Петрески, извршител од Скопје.

Комората на извршители на Република Македонија од 29 ноември 2007 година е рамноправна членка на Меѓународната унија на судски извршители, а воедно е и членка на Евродунавската група при оваа Унија.

Основни статутарни цели на Комората на извршители се: унапредување, координирање и развивање на извршителската дејност во Република Македонија, заштита на самостојноста и независноста на извршителите, континуирано стручно оспособување на извршителите и остварување на јавност и транспарентност на работата на Комората и вршењето на должноста на извршителите.

Јавни објави

Logotype1111

Обука за обучувачи (ТоТ)

1111

Новости

 

Одлуки

Logotype1111

Дисциплинска комисија

12741923_223063811373098_4535535635364534759_n

Најди извршител

mapa_mk

Огласи за продажба

nedvizen imot

Ј О_abstract

discrimination
New Image
LogoHeader2014
aukciska_kukja

Академик

image001

Член на Деловен совет

uacs_logo

зсрм

header

Browse Front Page

Featuring Top 10/203 of Front Page

Subscribe

Read more

QRCode