Влез за корисници

lock_forum
lupa-6

Меѓународна конференција

111

Испит за извршители

ispit na izvrsiteli 2
bannerbg_main
usaid

Најчести прашања

prasalnik 2
26122011162156_g_komisija-za-zastita-na-prav

Анкета

Новиот дизајн е:

Резултати од гласањето

Loading ... Loading ...
July 2020
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

6-ти Светски ден на извршителите

Меѓународна унија на извршители

 

Светски ден

 

Шести светски ден

 

посветен на извршителите

 

6 јуни 2013 година

 

„Извршителот: правна врска меѓу страните во судскиот процес“

 

Соопштение за јавноста

 

Извршителите се актери без кои судскиот процес би бил бесконечна игра.

 

Оттука, ова има двојно значење:

 

- извршителите се оние лица кои посредуваат при изнаоѓање на решение за спорот надвор од судницата, или

 

- може да се заклучи дека вклучувањето на извршителите е на самиот крај од ланецот на судските процеси и дека, како резултат на тоа, тие се последната алка на судски актери за страните во судскиот процес.
И во двата случаи, извршителите можат да се сметаат за партнери на страните во судскиот процес кои се вклучени во изнаоѓање на присилно или доброволно решение на правните спорови со кои се соочуваат и им создаваат проблеми.
Всушност, најпрво, во контекст на вон-парничните односи, извршителот може да постапува како обичен советник или посредник.

 

Неговата судска постапка може да се поведе, на пример, врз основа на изјава на факти, по што истиот може, на барање на подносителот, да ја извести другата страна за неговите изјави и да побара да ги реши поврзаните проблеми.

 

Со ваквата спогодбена постапка, извршителот го продолжува дијалогот, ги подобрува разнишаните односи или барем го смирува конфликтот, избегнувајќи ја процесната фаза.

 

Истото се применува и во контекст на посредување, при што извршителот постапува исклучиво во согласност со законот, и како неутрална трета страна, преку организирање на размена меѓу страните во судскиот процес, тој дава решение за надминување на спорот.

 

Во случај кога судењето е одржано, конкретната пресуда изречена од страна на судијата е преточена во работата на извршителот.

 

Извршителот е оној кој го спроведува владеењето на правото со цел истото да биде материјално извршено против должникот.

 

Извршителот е оној кој треба да ја објасни одлуката на судот на страната во судскиот процес, која се јавува во судскиот процес како доверител или должник.

 

Извршителот е правен гласник, единствен контакт меѓу граѓаните и „судството“, и оттука, претставува правна врска меѓу страните во судскиот процес и правдата.

 

Извршителот мора да помогне страните во судскиот процес да ја разберат и да ја прифатат одлуката.

 

Често, граѓаните се неинформирани, погрешно ја разбираат суштината и кога лицето на правдата ја добива формата на оној кој е одговорен за изрекување на конечната пресуда – извршителот – тие можат да го добијат потребното внимание од него, да ги добијат информациите кои ќе ја вратат кај нив довербата во правниот систем на нивната земја.
Извршителот, дури и во извршната фаза на пресудата, е тука за да даде совет, да информира и да објасни.

 

На тој начин, тој ја обезбедува врската меѓу страните во судскиот процес и судиите, страните во судскиот процес и судството, бидејќи тој е последната алка меѓу овие страни.

 

Делувајќи како правен застапник на локално ниво, извршителот е географски блиску до граѓанинот поради тоа што канцелариите се распоредени по општините и во градовите и гарантира дека примената на новите технологии не ја нарушува ваквата врска.

 

Соодветната обука е корисна за извршителот за вршење на оваа улога. Извршителот добива правна обука, но понекогаш, исто така, и обука за комуникациски вештини.

 

Меѓународната унија на извршители го нагласува овој аспект од обуката на извршителите кои мора да бидат способни да ја утврдат состојбата на граѓанинот и да му понудат соодветно решение.

Јавни објави

Logotype1111

Новости

 

Одлуки

Logotype1111

Дисциплинска комисија

12741923_223063811373098_4535535635364534759_n

Најди извршител

mapa_mk

Огласи за продажба

nedvizen imot

Ј О_abstract

discrimination
New Image
LogoHeader2014
aukciska_kukja

Академик

image001

Член на Деловен совет

uacs_logo

зсрм

header
QRCode