Влез за корисници

lock_forum
lupa-6

Меѓународна конференција

111

Испит за извршители

ispit na izvrsiteli 2
bannerbg_main
usaid

Најчести прашања

prasalnik 2
26122011162156_g_komisija-za-zastita-na-prav

Анкета

Новиот дизајн е:

Резултати од гласањето

Loading ... Loading ...
June 2018
M T W T F S S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Претставки

Неформален образец за претставка

Согласно Законот за постапувањето по претставките и предлозите (во понатамошниот текст законот) до Kомората на извршители на РМ како организација што врши јавни овластувања согласно член 1 од законот, граѓаните имаат право да поднесат претставка.  Согласно член 4  од законот  за поднесената претставка не се плаќа такса. Претставката може да биде поднесена во неформален образец  кој може да се подигне во Комората на извршители на РМ  и кој е објавен на веб страната на Комората.

Комората на извршители на РМ во постапувањето по претставката секогаш ја почитува приватноста и тајноста на податоците на подносителот на претставката а согласно член 3 од законот подносителот на претставката, односно предлогот не смее да биде повикан наодговорност, ниту да трпи какви било штетни последици поради поднесувањето на претставката, односно предлогот и изнесувањето на ставови и мислења, освен ако со тоа не е сторено кривично дело.

Поднесената претставката до Комората треба да е разбирлива и јасна. Претставката треба да биде потпишана и да содржи контакт податоци на подносителот(име и презиме , адреса и телефон) имајќи предвид дека согласно член 8 од законот органот ко јпостапува по претставките и предлозите не постапува по анонимна претставка.

За претставката важат одредбите за поднесоци од Законот за парничната постапка, согласно што претставките мора да бидат разбирливи и мора да го содржат сето она што е потребно за да може да се постапи по нив. Тие особено треба да содржат: означување на извршителот, име, занимање и живеалиште, односно престојувалиште на странките, односно фирмата и седиштето на правното лице, на нивните законски застапници и полномошници, ако ги имаат, предмет на спорот, содржина на изјавата и потпис на подносителот. В.в со став (4) од истиот член, ако изјавата содржи некое барање, странката треба во поднесокот да ги наведе фактите врз кои се заснова барањето, како и докази кога е тоа потребно.

Во претставката треба да биде наведен извршителот против  кој се поднесува претставката и актот (налог, заклучок, записник и сл.) со кој е повредено неговото право и да биде образложено дали и какви правни сретства ги вложил подносителот.

РАСПРЕДЕЛБА

Logotype1111

Новости

 

12741923_223063811373098_4535535635364534759_n

Најди извршител

mapa_mk

Огласи за продажба

nedvizen imot
discrimination
New Image
LogoHeader2014
aukciska_kukja
New Picture

Академик

image001

Член на Деловен совет

uacs_logo

зсрм

header
QRCode