Влез за корисници

lock_forum
lupa-6

Меѓународна конференција

111

Испит за извршители

ispit na izvrsiteli 2
bannerbg_main
usaid

Најчести прашања

prasalnik 2
26122011162156_g_komisija-za-zastita-na-prav

Анкета

Новиот дизајн е:

Резултати од гласањето

Loading ... Loading ...
February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
540true dots bottomright 264true true 1500http://kirm.mk/wp-content/plugins/thethe-image-slider/style/skins/white-square-2
 • 5000 slideleft true 60 bottom 30 http://kirm.mk/?p=3887
  Slide4 
  Меморандум за соработка со МТСП
 • 5000 slideleft true 60 bottom 30 http://kirm.mk/?p=3879
  Slide5 
  Тркалезна маса на КИРМ
 • 5000 slideleft true 60 bottom 30 http://kirm.mk/?p=3801
  Slide3 
  Меморандум за соработка со Управата за водење на матични книги

Меморандум за соработка

22Комората на извршители и Министерството за труд и социјална политика потпишаа меморандум за соработка преку кој се утврдија заедничките активности на Министерството и Комората. Меморандумот го потпишаа министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и претседателот на комората на извршители Зоран Димов. „Потпишувањето на меморандум со Комората на извршители е со единствена цел – да ги заштитиме правата на лицата што се во социјален ризик со тоа што ќе спречиме да се блокираат нивните сметки“, истакна министерката Царовска. повеќе...

Тркалезна маса

1На ден 15.12.2017 година, во организација на Комората на извршители на Република Македонија, се одржа тркалезна маса на тема „ Правни последици од Одлука на Уставен суд на РМ бр. У.бр: 143/2016-0-1 од 29.11.2017 („Службен весник на РМ“ бр.178/2017 )“. Покрај извршителите, на тркалезната маса присуствуваа судии, претставници на Министерството за правда како и претставници на доверителите: банки и јавни претпријатија.

Меморандум за соработка со Управата за водење на матични книги

1 Претседателот на Kомората на извршители на Република Македонија, Зоран Димов и директорот на Управата за водење на матичните книги Ѓоко Котевски на 18 октомври 2017 година потпишаа меморандум за соработка. повеќе...

Извршителот Зоран Димов – нов претседател на Комората на извршители

Logotype11111-300x145Собранието на Комората на извршители, кое го сочинуваат сите извршители на територијата на Република Македонија, го избра Зоран Димов, извршител од Скопје за нов претседател на Комората на извршители на Република Македонија. повеќе...

Известување

Logotype1111

Се известуваат граѓаните кои биле странки во предметите кои се водеа во канцеларијата на извршител Димитар Стаменков со седиште во Охрид, дека извршител Елена Стрезоска именуван за подрачјето на Основен суд Охрид, Основен суд Струга и Основен суд Дебар со Решение бр. 09-810/1 од ден 20.02.2017 година на  Министерот за правда на РМ, ќе ги преземе предметите, книгите и евиденцијата која ја водел извршител  Димитар Стаменков со седиште во Охрид, чија должност престана.

Комората на извршители на РМ известува дека извршителот Елена Стрезоска ќе започне со работа на ден  14.07.2017 година на адреса Димитар Влахов бр.57 влез А стан 12 во Охрид, телефон 046/277-170.

Известување

Logotype1111Комората на извршители на РМ ги известува граѓаните кои биле странки кај извршител Љубиша Димитров од Скопје, во иднина да се јавуваат во канцеларијата на извршител Васко Блажевски именуван за подрачјето на Основен суд Скопје 1 Скопје и Основен суд Скопје 2 Скопје, на адреса ул. бул. Свети Климент Охридски бр.66/1-1 Скопје, телефон 02/3214-280  и на e-mail: vasko@izvrsitelblazevski.mk

Итната природа на извршноста од аспект на Советот на Европа

akademik-foto-12Глобалниот кодекс на извршување на Меѓународната унија на извршители во делот на основните права на извршување го елаборира и прашањето за итната природа на извршувањето. Повеќе...

Известување

Logotype1111Комората на извршители на Република Македонија ги известува граѓаните дека е направена промена на седиштето на Комората на извршители на РМ сметано од 03.01.2017 година на адреса:  ул.  Костурски херои бр. 66 /4 Скопје, телефоните за контакт остануваат непроменети  023225674 023239877 како и e-mail адресите :  izvrsitelinarm@yahoo.com  и kirm@kirm.mk .

Известување

 

Logotype1111Комората на извршители на РМ ги известува граѓаните кои биле странки кај извршител Алберто Ребула од Скопје, во иднина да се јавуваат во канцеларијата на извршител Благоја Каламатиев именуван за подрачјето на Основен суд Скопје 1 Скопје и Основен суд Скопје 2 Скопје, на адреса ул. Дебарца бр. 25а/1-2  Скопје, телефон  02-2044-554 и на e-mail: info@izvrsitelkalamatiev.mk

Листа на кандидати кои се пријавиле за полагање на испитот за извршители

45410министерство за правда 2Министерството за правда објави листа на кандидати кои се пријавиле за полагање на испитот за извршители во декемвриска испитна сесија, кои ги исполнуваат условите за полагање на испитот за извршители. Повеќе…

Eвропска унија на судски извршители: Конститутивно Генерално Собрание на 25 земји членки

UntitledEвропска унија на судски извршители: Конститутивно Генерално Собрание на 25 земји членки

Седница на постојан совет на МУСИ

111Членови на Управниот одбор на Комората на извршители на Република Македонија земаа учество на седница на постојаниот совет на Меѓународната  униja на судски извршители во Париз.

Конкурс за именување на извршител

45410министерство за правда 2Конкурс за именување на извршител за подрачјето на Основниот суд во Охрид, Основниот суд во Струга и Основниот суд во Дебар.

Конкурс за именување на извршител за подрачјето на Основниот суд во Велес , Основниот суд во Гевгелија, Основниот суд во Кавадарци и Основниот суд во Неготино.

Интервју

Интервју на Зоран Петрески, Претседател на Комората на извршители на Република Ма1111кедонија повеќе...

Барања за прибирање на понуди

Logotype1111Барање за прибирање на понуди од бироа за сметководство и консалтинг услуги

Барање за прибирање на понуди за изнајмување на деловни простории

Известување

Logotype1111

Комората на извршители на РМ ги известува граѓаните кои биле странки кај извршител Благоја Николовски од Скопје, во иднина да се јавуваат во канцеларијата на извршител Моника Муча  именуван за подрачјето на Основен суд Скопје 1 Скопје и Основен суд Скопје 2 Скопје, на адресаБулевар “Свети Климент Охридски” бр.23/1-1 Скопје, телефон: 02 3208-002  и  e-mail: izvrsitel.m.mucha@gmail.com

Испит за извршители

Известување за испит за извршители во октомвриска испитна сесија45410министерство за правда 2

Работилници за примена на новиот Закон за извршување

image (00F)На ден 17.08.2016 година во Скопје , Комората на извршители на РМ ја одржа последната работилница за примена на новиот Закон за извршување, која беше дел од низата работилници што се одржаа на ниво на Република Македонија во Охрид, Прилеп, Гостивар, Кавадарци, Кратово, Струмица и Штип, кој беа наменети за извршителите, замениците извршители, помошниците извршители и вработените во канцелариите на извршителите. Модератори на обуките беа извршител Гордан Станковиќ од Скопје, извршител Снежана Фитеска од Скопје и извршител Снежана Андреевска од Скопје.

Извршителската канцеларија мора да работи како швајцарски часовник – Јос Уитдехааг, правен консултант и прв квестор на Комитетот на Меѓународната унија

222222На меѓународната конференција „Актуелни правни ризици и предизвици во извршувањето“ имавте излагање за правната положба, заштитата и протоколите за безбедност на извршителската канцеларија. Кои се клучните пораки на вашето излагање? повеќе...

Примена на безбедносен протокол е повеќе од потребно – Јос Уитдехааг, правен консултант и прв квестор на Комитетот на Меѓународната унија

111111

На меѓународната конференција на тема „Актуелни правни ризици и предизвици во извршувањето“, во организација на Комората на извршители на Република Македонија, холандскиот правен консултант и прв квестор на Комитетот на Меѓународната унија, Јос Уитдехааг, говореше за правната положба, заштитата и протоколите за безбедност на извршителската канцеларија. повеќе...

Комората на извршители на РМ и Централниот регистар ја унапредуваат соработката

UntitledИнтензивирање на соработката за унапредување на постапките за извршување и зголемување на правната сигурност во Република Македонија, беше темата на работната средба меѓу претседателот на Комората на извршители Зоран Петрески и директорот на Централниот регистар на РМ Андреа Поповски. Повеќе…

Интервју на претседателот на КИРМ

1Интервју на претседателот на Комората на извршители на РМ, Зоран Петрески .

 

Советување за извршување

13392112_279884899024322_8231699768703859484_oСпецификите на Новиот Закон за извршување и насоки за негова примена од аспект на корисниците на извршителските услуги, извршителите, адвокатите, правниците во трговските друштва, правниците во јавните претпријатија со посебен фокус на вонсудската наплата на побарувањата”. повеќе...

Советување за извршување

 

UntitledНа претсојното советување за вонсудската наплата на побарувањата на ќе говори извршителот Гордан Станковиќ од Скопје.

Линк повеќе...

Зоран Петрески: Летуваат во луксуз, а алиментација плаќаат само преку извршител

Zoran-Petreski-KIRM (1)Граѓаните не се најголемите и најчестите должници кои завршуваат на Извршител, напротив фирми и лица со имот и пари. Претседателот на Комората за извршители, Зоран Петрески во интервју за Прес24, вели дека е погрешно да се стави равенство помеѓу граѓаните и должниците. Должници се фирми, приватни компании, Локални самоуправи,  јавни претпријатија,  државни органи, вели Петрески во интервјуто. повеќе...

10 ГОДИНИ КОМОРА НА ИЗВРШИТЕЛИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

akad 2

На ден 03.06.2016 година се одбележа свечен јубилеј по повод 10-годишнината од основањето на Комората на извршители на РМ. Извршувањето е една од најуспешните реформи во македонскиот правосуден систем, а воведувањето на системот на извршување го оправда своето постоење и ги положи сите испити во изминатите 10 години, беше нагласено на свечениот настан. повеќе...

Новиот Закон за извршување има значајни промени во статусниот и во процесниот дел – ГОРДАН СТАНКОВИЌ

foto-akademik1Со новиот Закон за извршување ќе се надминат проблемите што ги предизвикува во праксата постојниот Закон за извршување, кој има бројни недоречености, противречности и контрадикторности, вели извршителот Гордан Станковиќ. повеќе...

Барање за прибирање на понуди

Logotype1111

 

Барање за прибирање на понуди за изработка и одржување на Програма за рамномерна распределба на барања за извршување (предмети)

Веќе нема извршување без граѓаните да знаат

Untitled

 

ИНТЕРВЈУ СО ЗОРАН ПЕТРЕСКИ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА КОМОРАТА НА ИЗВРШИТЕЛИ НА РМ

 

Нов извршител за подрачјето на Основен суд Тетово

viber imageМинистерот за правда Аднан Јашари го назначи Дашмир Саити од Тетово за извршител на подрачјето на Основниот суд Тетово.

Известување за испит за извршители во мајска испитна сесија

Известување за испит за извршители во мајска испитна сесијаheader_bg1_mak

Собранието на Република Македонија го донесе Законот за извршување.

sobranieСобранието на Република Македонија на 98. седница  на 05.04.2016 година го донесе Законот за извршување. Пратениците во Собранието со мнозинство гласови го усвоија Законот за извршување. повеќе...

Пред стопанствениците промовирана книгата – „СУДСКА ЗАШТИТА ВО ИЗВРШУВАЊЕТО – АНАЛИЗА И КОМЕНТАР НА СУДСКА ПРАКТИКА“ од авторот Михајло Маневски

ElenaMilevska-04.02.2016Извршувањето  на судска одлука која гласи на исполнување на одредена обврска, на нотарска или друга извршна исправа и на одлука донесена од управен орган која гласи на исполнување на парично побарување е несомнено сложена и одговорна професија. Со извршувањето се остваруваат целите на постапката, а круна на секоја постапка е извршување на донесената одлука, независно дали се работи за судска или управна постапка или, пак, се работи за извршување на нотарска исправа. Ова го истакна господин Михајло Маневски, кој пред стопанствениците ја промовираше својата книга „Судска заштита во извршувањето – Анализа и коментар на судската практика“. повеќе...

Конкурс за именување на извршител

header_bg1_mak Конкурс за именување на извршител

Новиот Закон за извршување нуди ефикасност, намалување на трошоците и заштита на најранливите категории

Zoran-Petreski-KIRM (1)Новиот законот за извршување, кој се наоѓа во собраниска процедура, нуди квалитетни решенија и придобивки за сите учесници во извршувањето. Извршителите добиваат јасни и прецизни одредби за постапување, оневозможување на нелојалната конкуренција која влијаеше и на квалитетот на работата. Доверителите добиваат ефикасност. Сепак, Законот најмногу нуди решенија за физичките лица –должници, за заштита на најранливите категории. Повеќе…

Наместо блокада на сметката и трошоци од 10.000 денари, извршителот ќе ве “замоли” да си го платите долгот

80055A91C114464E87E16A03AB428FFEДолгот од  1.000 денари за “заборавени” сметки за парно, струја, вода, кабелска, мобилни наместо блокирана сметка од извршител и извлечени 10.000 денари за трошоците при извршувањето- граѓаните да ги чини само онолку колку што е долгот со мала законска камата. Повеќе…

Соопштение

Logotype1111Ве известуваме дека на ден 28.12.2015 година Комората на извршители на РМ ќе одржи Прес конференција во 11 часот во Бизнис салата во просториите на Стопанската комора РМ во Скопје. Целта на конференцијата е запознавање на јавноста со придобивките од донесување на новиот Закон за извршување кој е во собраниска процедура.

 

“ Судска заштита во извршувањето. Анализа и коментар на судска практика “

UntitledКомората има чест да Ве извести дека излезе од печат книгата “ Судска заштита  во извршувањето. Анализа и коментар на судска практика “ од автор г-дин Михајло Маневски а чиј издавач е  Комората на извршители на РМ. повеќе...

НОВИНИ ВО ПРЕДЛОГ-ЗАКОНОТ ЗА ИЗВРШУВАЊЕ: Вонсудска наплата на долгови, задолжително известување пред блокада…

Izvrsiteli-11Предлог – законот за извршување, кој подолго време беше во владина постапка, е на прво читање во Собранието. Целта на новото законско решение, како што се наведува,  е поефикасно остварување на правата на граѓаните и правните лица и сите учесници во постапката пред извршител, а со правец на надградување на системот за брзо и ефикасно спроведување на извршување и остварување на правата на доверителите. Повеќе…

Промовирана книгата „Судска заштита во извршувањето – Анализа и коментар на судската практика“ од Михајло Маневски

Mihajlo-Manevski-promocija-kniga-izvrsuvanje-izvrsiteli-2Извршувањето е несомнено многу сложена и одговорна професија. Со извршувањето се остваруваат целите на постапката, а круна на секоја постапка е извршување на донесената одлука, независно дали се работи за судска или управна постапка или, пак, се работи за извршување на нотарска исправа. Ова го истакна поранешниот министер за правда, Михајло Маневски, кој денеска ја промовираше својата книга „Судска заштита во извршувањето – Анализа и коментар на судската практика“.Повеќе…

Известување

Logotype1111Комората на Извршители на РМ најостро реагира против злоупотребата на Извршителите  во политички цели. Како што се наближува денот на изброите вообичаено пред секоја изборна кампања извршителите се злоупотребуваат  со цел да се остварат ситни  дневнополитички и партиски цели. Сакаме да апелираме дека Извршувањето како во целиот западен свет така и во Република Македонија е столб и гаранција на правната заштита на имотот на граѓаните. повеќе...

Тркалезна маса на тема „Судска заштита против неправилности при извршувањето”

132914045Тркалезна маса на тема „Судска заштита против неправилности при извршувањето” во организација на Комората на извршители на РМ во соработка со Академијата за судии и јавни обвинители Павел Шатев. Галерија

Тркалезна маса на тема „Судска заштита против неправилности при извршувањето“.

PRAVOSUDSTVOКомората на извршители на РМ во соработка со Академијата за судии и јавни обвинители Павел Шатев  на 26 ноември 2015 година, во просториите на Академијата, организира тркалезна маса на тема „Судска заштита против неправилности при извршувањето“.

Повеќе…

Ефикасната наплата на побарувањата од интерес и за членките на Здружението на трговијата и за извршителите

ZdruzenieTrgovija-03.11.2015-1

Здружението на трговијата одржа состанок со претставници на Комората на извршители на Република Македонија, со цел разгледување на спорните прашања поврзани со примената на Законот за извршување, а во функција на ефикасна наплата на побарувањата на доверителите. Повеќе…

Граѓаните можат да здивнат, извршителите се помалку наплатуваат долгови од пред повеќе години

UntitledОд 2011 година кога судовите се ослободија од наплата на старите сметки, кај извршителите се префрлени 62.349 предмети, од кои првата година 7.833, во 2012 година 48.829, во 2013 година 1.336, лани 4.349, а во првите девет месеци од оваа година до извршителите дошле за наплата само 332 вакви предмети. Повеќе…

За 9 месеци наплатени скоро 78 милиони евра

Izvrsiteli-3Во првите девет месеци од годинава извршителите наплатиле 77.808.745 евра. Според Комората на извршители  на Македонија (КИРМ), како и последните две години, продолжува трендот на намалување на барањата за извршување и на вкупно наплатените средства во извршните постапки. Повеќе…

УЈП со “закани” за радиодифузната такса! 15 ноември краен рок.

Интервју со Премтим Ќерими, член на Управен одбор на КИРМPremtim

Меѓународна правна конференција „Управување со правни ризици: Правна етика и естетика“

konferencija-n-2Стартуваше меѓународната правна конференција „Управување со правни ризици: Правна етика и естетика“. Главниот град на Македонија повторно е центар на светската и регионалната правна и економска елита. На големиот меѓународен  настан, во присуство на бројни учесници од земјата и регионот, говорат реномирани светски адвокати, универзитетски професори, експерти и претставници од бизнис секторот. Повеќе…

Владимир Путин врачи знаме на Федералната служба на судски извршители

UntitledПовеќе

Колкава е наплатата на заостанатите долгови

UntitledКолкави се сумите што ги должат и зашто граѓаните велат дека добиле опомена од извршител за само една или две неплатени сметки, интервју со Зоран Петрески претседател на Комората на извршители на РМ.

Повеќе…

 

Известување

11050280_870354566384093_6997325910461388323_nВо Сл.весник на РМ бр.178 од 15.10.2015 година се објавени : Правилник за видот на опремата и просторот потребни за вршење на извршни работи
• Правилник за формата, содржината и начинот на водењето на евиденцијата за примените барања за извршување
• Правилник за начинот на вршење надзор над работата на комората на извршители на Република Македонија и на извршителите

Потпишан Меморандум за соработка

memorandum-za-sorabotkaПретседателот на Комората на извршители на Македонија, Зоран Петрески и претседателката на Комората на извршители на Косово, Емине Шерифи-Љубеничи,  потпишаа Меморандум за соработка.

Целта на Меморандум е воспоставување на соработката меѓу двете комори, како и унапредување на професијата преку имплементација на најдобрите практики и искуства. повеќе...

Регионална конференција нотарите и извршителите

viber imageДелегација на Комората на извршители учествуваше на Регионалната конференција „Модели за едукација на нотари и извршители во Југоисточна Европа“, што на 9 октомври 2015 година во организација на Мрежата на правни факултети од Југоисточна Европа (SEELS) се одржа во Белград.

повеќе...

Известување

viber imageКомората на извршители на РМ во соработка со Академијата за судии и јавни обвинители на РМ “Павел Шатев” на ден 02.10.2015 година во Гостивар, организираа тркалезна маса на тема “Судска заштита против неправилности при извршувањето„  на која модератори беа г-дин Михајло Маневски, Министер за правда во пензија и судија  Василка Маринковиќ од Основен суд Тетово. повеќе...

Општините и јавните претпријатија должници кон стопанството

downloadОпштините и јавните претпријатија должници кон стопанството.

Повеќе…

Долгови и должници

vesti24_logo„Тренд“ – Долгови и должници: Државата бара дисциплина од граѓаните и фирмите, но дали таа е редовен плаќач ?

Повеќе…

Потпишан меморандум за соработка

12003237_1051855611491851_7688890379541141705_nНа ден 14.09.2015 година Комората на извршители на РМ и Меѓународниот Славјански Универзитет ” Гаврило Романович Деражавин” -Свети Николе потпишаа меморандум за соработка.

Четврта правна меѓународна конференција „Управување со правни ризици: Правна етика и естетика

Skopje Legal Risk Management 2015На 27.10 и 28.10.2015во хотелот Александар Палас, Скопје ќе се одржи Чевртата конференција “Управување со правни ризици“

Повеќе…

Фирмите не можат никако да наплатат од државните институции, за нив важат посебни закони.

Denari-zakluceni

Членот 211 од законот за извршување создава конкретен проблем на фирмите бидејќи го оневозможува извршувањето во должничко-доверителските односи помеѓу компаниите и јавните претпријатија и локалната самоуправа. Со овој член од Законот претседателите на основните судови имаат дискреционо право да го утврдуваат нужниот лимит на финансиски средства за функционирање на тие институции. Па така тие секогаш ги утврдуваат највисоките лимити и практично ги оневозможуваат фирмите преку извршување да си ги наплатат побарувањата кои ги имаат кон овие институции. Повеќе…

 

Омбудсманот и извршителите во судир поради поплаките на граѓаните

0,,18649876_303,00Народниот правобранител констатира растечки број на жалби на граѓаните поради постапките на извршителите. Досега во оваа 2015 година, 162 граѓани се пожалиле на извршителите кај омбудсманот.

Повеќе…

 

Присилната наплата кошмар и за србите

UntitledЗа неплатена казна за паркирање, белграѓанецот Перат В. од извршител добил 3 пати поголема сметка од самиот долг.

Повеќе…

 

Измени и дополнувања на Законот за додадена вредност

123На  ден 31.7.2015 во Службен весник на РМ бр. 129/2015 година се објавени измените и дополнувањата на Законот за данокот на додадена вредност со кои, меѓу останатото,  се допрецизира и доуреди даночниот третман на прометот во постапките за извршување согласно Законот за извршување на начин што се уреди случајот кога имотот кој е предмет на продажба во постапката на присилно извршување е сопственост на лице кое гарантира за даночниот долг. повеќе...

Нов ЗОУП

444444

На ден 23.7.2015 година во Службен весник на Република Македонија бр. 124/2015 година е објавен новиот Закон за општата управна постапка .

повеќе...

Четврта правна меѓународна конференција „Управување со правни ризици: Правна етика и естетика“

banerЧетврта правна меѓународна конференција „Управување со правни ризици: Правна етика и естетика“ 27-28.10.2015, Хотел Александар Палас, Скопје  Повеќе…

Граѓаните плаќаат илјадници евра на слепо

UntitledНотарите и извршителите немаат обврска да проверуваат дали долгот, кој може да е постар и од една деценија, е застарен, а должниците кој ќе решат самите да проверат поминуваат низ вистинска голгота во банките кој ги блокирале, адвокатски и нотарски канцеларии, судови, некој дури ангажираат и адвокати.Повеќе…

 

Објаснување на измените на Законот за парничната постапка

dimiskova-2Собранието на Република Македонија ги изгласа измените и дополнувањата на Законот за парничната постапка.

„Целите што треба да се постигнат со измените и дополнувања на  Законот за парничната постапка, се: создавање на законски претпоставки за посоодветно остварување и заштита на правата на странките во постапката, преку зголемување на повеќе...

Заклучоци за доставување на писмена

Osnoven-sud-Skopje-2-za-sajt-watermarkkОдделот за граѓански дела при Врховниот суд на Република Македонија, расправајќи по правните прашања од интерес за единствена примена на правото и воедначување на судската практика во врска со примена на Законот за парнична постапка, ги донесе следните: повеќе...

За првпат жена на чело на Меѓународната унија на судски извршители

 

viber imageЗа првпат во историјата на Меѓународната унија на судски извршители, жена ја презема претседателската функција. Françoise Andrieux, судски извршител од Франција и  генерален секретар на Унијата во рамки на Меѓународниот конгрес на судските извршители што се одржа во Мадрид, Шпанија, беше едногласно избрана за 10-ти претседател на  организацијата. повеќе...

Извршителите за 3 месеци наплатиле 23,6 милиони евра

BFD719E7A359E04EBDC35E5BBC39080DИзвршителите за три месеци од годинава наплатиел 23,6 милиони евра, најчесто од сметките на граѓаните. Од почетоков на годинава расте бројот на предмети кој стигнале на извршување, како и процентот на наплата. Повеќе…

Соопштение

20140318iteli

По повод написите во дел од порталите и социјалните мрежи Комората на извшители ја известува јавноста дека ги разбира реакциите на граѓаните но го осудува  говорот на омраза  на поединци и апелира на смиреност и разумност при искажувањето на своите ставови. повеќе...

СОВЕТУВАЊЕ на тема: Применa на Зaкон за извршувaње и судски постапки кои произлегуваат од овој Закон

bannerbg_mainСогласно меморандумот за соработка помеѓу Комората на извршители на РМ  и Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев„ и Kаталогот за задолжителна континуирана обука  за судии, јавни обвинители, претседатели на судови и јавни обвинители на јавните обвинителства на Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев„ се организираше советување на повеќе...

Известување

2222222Комората на извршители на РМ ги известува граѓаните кои биле странки кај извршител Јулита Ѓорѓиева од Скопје, во иднина да се јавуваат во канцеларијата на извршител Методија Костадинов именуван за подрачјето на Основен суд Скопје 1 Скопје и Основен суд Скопје 2 Скопје, на адреса: Булевар Илинден бр.42/1-3  Скопје, на e-mail: izvrsitelkostadinov@gmail.com  , и на телефон 02/5112-033; факс 02/5112-383.

 

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ИЗВРШУВАЊЕ: Ефикасното извршување е од огромно значење за развивање на добар и почитуван правен систем

thumbs_sam_0382

извoр:Академик

Соодветното, ефективното и ефикасното извршување на судски одлуки е од огромно значење за државите во насока на создавање, зајакнување и развивање на добар и почитуван правен систем. Ова е еден од заклучоците на регионалната конференција која од 7 до 10 мај се одржа во Република Бугарија во организација на Комората на извршители. На конференцијата, на која имаше над стотина учесници од повеќе земји, меѓу кои извршители, високи претставници на правосудството, државни органи, универзитетски професори, беа разменети компаративни искуства за начинот на којсе применуваат законите за извршување во Македонија, во Бугарија и во Србија

повеќе...

Асоцијација за правно-економски истражувања и едукација-ЈУРИДИКА

New PictureПрва меѓународна научна конференција “ОХРИДСКА ПРАВНА ШКОЛА”

Тема “Новите предизвици во уредувањето на правните односи ”

Програма на конференцијата

Покана

Потпишан меморандум за соработка

IMG_5554На ден 24.04.2015 година Комората на извршители на Македонија  и Комисијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер потпишаа Меморандум за соработка. Целта на Меморандумот е јакнење на соработката поврзана со имплементација на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер во сферата на извршувањето. повеќе...

Нов извршител за подрачјето на Основен суд Скопје 1 Скопје и Основен суд Скопје 2 Скопје

Copy of _DSC1258

Министерот за правда Аднан Јашари го назначи Методија Костадинов од Скопје за извршител на подрачјето на Основниот суд Скопје 1 Скопје и Основниот суд Скопје 2 Скопје. повеќе...

Советување на тема ”Судска заштита против неправилности при извршувањето„ – 22.04.2015 година, Битола

DSCF3583На ден 22.04.2015 година во организација на Комора на ивршители на РМ во соработка со Академија за судии и јавни обвинители се одржа советување на тема ”Судска заштита против неправилности при извршувањето„ на која модератор беше поранешниот министер за правда Г-дин Михајло Маневски. повеќе...

Асоцијација за правно-економски истражувања и едукација-ЈУРИДИКА

New Picture Прва меѓународна научна конференција “ОХРИДСКА ПРАВНА ШКОЛА”

Тема “Новите предизвици во уредувањето на правните односи ”

Покана

 

 

Извршителите – инструмент за спроведување на правдата

IMG_2023 (1)

извор. МИА

Во Македонија се уште не е сменета перцепцијата за извршителите. Иако како фела работат веќе осум години, за нив повеќето граѓани сметаат дека се „модерни рекетари заштитени со закон“     Повеќе…

                                  

 

Извршителите лани наплатиле околку 108 милиони евра

zoran-2-e1427717486120Зголемен број предмети, но пад на реализацијата за три осто, бележат извршителите во 2014 година. За разлика од 2013 година, кога беа наплатени околу 127 милиони евра, вкупниот износ на наплатени средства кои извршителите го наплатиле за доверителите лани изнесува 107.876.768 евра (6.634.421.234 денари).

повеќе...

СОВЕТУВАЊЕ нa тeма: „Дисциплинска постапка и дисциплинска oдговoрност на извршителитe“

2222222На ден 20.03.2015 година Комората на извршители на РМ организираше во соработка со  Академијата за судии и јавни обвинители Павел Шатев  советување на тема „ Дисциплинска постапка и дисциплинска oдговoрност на извршителитe“.  повеќе...

ТРКАЛЕЗНА МАСА: “Судска заштита против неправилности при извршувањето”

DSC_9793Судска заштита против неправилностите при извршувањето“ беше темата на тркалезната маса што се одржа на 13 март во Штип, во организација на  Комората на извршители на Република Македонија (КИРМ) во соработка со Академијата за судии и јавни обвинители. На настанот учествуваа извршители, судии и претседателите на судови.  повеќе...

Работна посета

bannerbg_mainНа ден 10. февруари 2015 година во просториите на Комората на извршители на РМ оствари работна посета кандидат за судија на Државната правосудна академија на Република Франција, врз основа на Меморандум за соработка со Академијата за судии и јавни обвинители. На работната посета извршителот Александар Пулејков од Скопје го запозна кандидатот Alexis Liberge со правниот систем на земјата во делот на извршувањето. повеќе...

Работилница на тема “Размена на искуства за спроведувањето на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер“


26122011162156_g_komisija-za-zastita-na-prav
Извршителите Зоран Димов и Кети Арсова присуствуваа на работилницата во организација на TAIEX – Инструментот на Европската Комисија за техничка поддршка и размена на информаци, а во соработка со Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, на 5 и 6- ти февруари во Скопје  на тема ”Размена на искуства за спроведувањето на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер“.Повеќе…

Родители полни со пари, не плаќаат алиментација

12340Родители кој не плаќаат алименатација завршуваат на суд, и на основа на судска постапка се обврзани да ја надоместат издршкатана другиот родител со кој живее детето. Во 2014 година двајца скопјани завршиле во затвор поради не плаќање на алиментација Повеќе…

Донација за поплавените региони во Република Македонија.

2222222Комората на извршители на Република Македонија донираше парични сретства за помош на настраданото население од поплавените подрачја во Република Македонија, преку солидарниот фонд на Црвениот крст на РМ

.

Учество во СОВЕТУВАЊЕ нa тeмa „Надомест на штета од дејствија нa нотaр, адвокат и извршител“

bannerbg_mainПретставници од Комората на извршители на РМ учествуваа во  советување на тема: „Надомест на штета од дејствија на нотар, адвокат и извршител“ кое се одржа на ден 26.02.2015 година во организација на Академијата за судии и јавни обвинители Павел Шатев повеќе...

Донација за штитениците на ЈУ Специјален завод – Демир Капија

2222222

Комора на извршители на Република Македонија по повод новогодишните и божикните празници донираше гарнитури за седење за штитениците на ЈУ Специјален завод - Демир Капија повеќе...

Последниве 9 месеци наплатени околу 73 милиони евра

извор.Академик

Последниве 8 години преку системот на извршување, кој Македонија го воведе во 2006 година, се наплатиле над половина милијарда евра. Што се однесува конкретно на бројките од годинава, пак, од Комората на извршители на РМ (КИРМ), посочуваат дека се подобрува финансиската дисциплина во државата, а извршувањето бележи пад,  тренд што се очекува да се задржи и во иднина. Осврнувајќи се на проблемите, коишто се јавуваат во постапката на извршување и на кои постојано се жалат должниците, а истовремено им создаваат главоболки и на извршителите, од Комората уверуваат дека  ќе се надминат со донесувањето на новиот Закон за извршување, кој веќе 4 години е заглавен во институционалните лавиринти. повеќе...

Информација за јавноста

2222222По повод се почестите написи во дел од медиумите Комората на извршители на РМ чуствува потреба да го појасни следново :

повеќе...

Советување на 23.12.2014 година во организација на Здружението на правниците на РМ

headСоветување на 23.12.2014 година во организација на Здружението на правниците на РМ на тема-Претпоставки за ефективно оданочување на авторските договори, договорите за вршење на повремени работи и за оданочување на добивка“….посебен фокус на регулативата која ќе почне да се применува од 1.1.2015 година повеќе...

Конкурс за именување на извршител

header_bg1_mak

 

Конкурс за именување на извршител

 

Над 100 кривични пријави поднесени против извршителите во период од 7 години

IZVRSITELI-2извор. Академик
Заклучно со 2013-та, против извршителите биле поднесени околу 106 кривични пријави. Најголем број од нив, околу 95 отсто, обвинителствата ги отфрлиле како неосновани. Причините за посегнување кон пријави најчесто треба да се бараат во природата на работата на извршителите, посебно во овој временски период кога има наплив на огромен број извршни предмети од судовите, истакнаа  учесниците на Тркалезната маса посветена на кривично-правниот аспект во постапката на извршување што во организација на Комората на извршители на РМ и на Академијата за судии и јавни обвинители. повеќе...

Известување

back-to-school_fixed_redСЕ ИЗВЕСТУВААТ СИТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ДЕКА ИСПИТОТ ЗА ИЗВРШИТЕЛИ ОД
НОЕМВРСИКА ИСПИТНА СЕСИЈА ЌЕ СЕ ОДРЖИ НА 28 НОЕМВРИ (ПЕТОК) 2014 година СО
ПОЧЕТОК ВО 10.00 ЧАСОТ ПИСМЕНИОТ ДЕЛ И 13 h УСНИОТ ДЕЛ, ВО ПРОСТОРИИТЕ НА
АПЕЛАЦИОНИОТ СУД ВО СКОПЈЕ (во салата за колегиум) .

Посета на комората на приватни извршители на Република Бугарија

viber image.На ден 07.11.2014 година, делегација од Комората на извршители на Република Македонија беше во посета на Комората на приватни извршители во Република Бугарија.

Одржана регионална тркалезна маса во Гостивар

20141031_122709 (1)На ден 31.10.2014 година во салата на советот на општината Гостивар, се одржа регионална тркалезна маса на тема „ Опсег и правни последици од примена на Кривичниот законик за кривични дела сторени при спроведување на извршувањето од страна на извршителот односно сторени од страна на странките и учесниците во извршувањето „. Повеќе…

Првите решенија за отпис на долгови на граѓани од ранливи категории доделени во Велес

otpisdodel

 

Mинистерoт за финансии, Зоран Ставрески и министерот за труд и социјална политика Диме Спасов, во Меѓуопштинскиот Центар за социјални работи во Велес, ги доделија првите решенија за отпис на долгови на граѓани oд ранливи категории.  Повеќе…

Еднодневно советување на тема „ЗАДОЛЖИТЕЛНОСТА НА ЗАДОЛЖНИЦАТА”

head

ПОКАНА ЗА УЧЕСТВО НА ЕДНОДНЕВНО СОВЕТУВАЊЕ НА ТЕМА „ЗАДОЛЖИТЕЛНОСТА НА ЗАДОЛЖНИЦАТА ОД 1.1.2015 – ДИЛЕМИ И ПРЕПОРАКИ“ ЗАКАЖАНА ЗА 11.11.2014 година во хотел Холидеј Ин.

повеќе...

Конкурс за именување на извршител

header_bg1_mak

 

Конкурс за именување на извршител

Известување

BAT_5220 copy

 

На 17.10.2014 претседателот на Комората на извршители на РМ, Зоран Петрески, присуствуваше на  свечена академија организирана од Нотарската комора на на РМ (НКРМ) по повод одржувањето на нотарските денови.

На настанот се обрати министерот за правда  Аднан Јашари кој порача дека нотаријатот е еден битните чинители кој придонесе за поефикасно функционирање на правниот систем во Македонија.  повеќе...

РАСПРЕДЕЛБА

Logotype1111

Новости

 

12741923_223063811373098_4535535635364534759_n

Најди извршител

mapa_mk

Огласи за продажба

nedvizen imot
discrimination
New Image
LogoHeader2014
aukciska_kukja
New Picture

Академик

image001

Член на Деловен совет

uacs_logo

зсрм

header
QRCode