Влез за корисници

lock_forum
lupa-6

Меѓународна конференција

111

Испит за извршители

ispit na izvrsiteli 2
bannerbg_main
usaid

Најчести прашања

prasalnik 2
26122011162156_g_komisija-za-zastita-na-prav

Анкета

Новиот дизајн е:

Резултати од гласањето

Loading ... Loading ...
June 2020
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Известување

Logotype1111Комората на Извршители на РМ најостро реагира против злоупотребата на Извршителите  во политички цели. Како што се наближува денот на изброите вообичаено пред секоја изборна кампања извршителите се злоупотребуваат  со цел да се остварат ситни  дневнополитички и партиски цели. Сакаме да апелираме дека Извршувањето како во целиот западен свет така и во Република Македонија е столб и гаранција на правната заштита на имотот на граѓаните.

Извршителите и извршувањето не постои заради оние кои немаат да платат туку заради оние кои не сакаат да ги почитуваат договорите и судските одлуки и не сакаат да ги сервисираат своите долгови.

Имено со законот за извршување се заштитени најранливите категории на граѓани и оние примања кои доаѓаат од одредено социјално право се изземени од извршување. Исто така извршувањето е ограничено на 1/3 од плата без разлика на големината и бројот на долговите што граѓанинот ги има.

Извршителите во текот на 1 година наплаќаат над 100 милиони евра  пари кои се враќаат во стопанството, пари кои во најголем дел се средства од стопански субјекти, а кои не би имале гаранција дека би ги наплатиле своите побарувања доколку  не би постоело извршувањето.  Воедно  сакаме да информираме дека извршителите со својата работа се гаранција дека секој граѓанин може да си го наплати своето побарување од друг граѓанин, од фирма или од државата. Извршителите враќаат стотици работници на работа, наплаќаат заостанати плати и придонеси на работници, намируваат самохрани родители кои не би можеле да ја наплатат алиментацијата доколку не би постоеле извршителите и извршувањето.

Свесни за фактот дека одредена категорија на граѓани се соочува со проблеми и неможност да ги подмири сметките за комуналии, Комората на Извршители  заедно со Министерствата за правда бара  начини за дополнителна заштита на овие граѓани и дава иницијативи за  воведување на вонсудска наплата со што трошоците за вакви предмети би се свеле на минимум и би станале занемарливи. Исто така сметаме дека треба да се размислува за воведување на  можноста да одреден граѓанин биде прогласен за безимотен односно во тој случај на сиромашните би им се простиле долговите.

Напоменуваме дека Извшувањето е гаранција дека секој граѓанин кој склучил договор или добил пресуда истата ќе биде спроведена без таа гаранција едноставно правдата не би можела да се оствари. Непостоењето на присилно извршување ќе доведе до општа анархија и никој никому за ништо нема да плаќа.

Комората на извршители е подготвена  да разговара со секој кој има конструктивни предлози и ке ја поддржи секоја позитивна иницијатива која ке доведе до надминување на одреден проблем на граѓаните, во таа смисла ги повикуваме претставниците на “левицата” на средба од која веруваме ќе произлезат заеднички заклучоци и предлози.

 

 

 

 

 

 

 

 

Јавни објави

Logotype1111

Новости

 

Одлуки

Logotype1111

Дисциплинска комисија

12741923_223063811373098_4535535635364534759_n

Најди извршител

mapa_mk

Огласи за продажба

nedvizen imot

Ј О_abstract

discrimination
New Image
LogoHeader2014
aukciska_kukja

Академик

image001

Член на Деловен совет

uacs_logo

зсрм

header

Browse Front Page

Featuring Top 10/173 of Front Page

Subscribe

Read more

QRCode