Влез за корисници

lock_forum
lupa-6

Испит за извршители

ispit na izvrsiteli 2
bannerbg_main
usaid

Најчести прашања

prasalnik 2
26122011162156_g_komisija-za-zastita-na-prav

Анкета

Новиот дизајн е:

Резултати од гласањето

Loading ... Loading ...
April 2021
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Пред стопанствениците промовирана книгата – „СУДСКА ЗАШТИТА ВО ИЗВРШУВАЊЕТО – АНАЛИЗА И КОМЕНТАР НА СУДСКА ПРАКТИКА“ од авторот Михајло Маневски

ElenaMilevska-04.02.2016Извршувањето  на судска одлука која гласи на исполнување на одредена обврска, на нотарска или друга извршна исправа и на одлука донесена од управен орган која гласи на исполнување на парично побарување е несомнено сложена и одговорна професија. Со извршувањето се остваруваат целите на постапката, а круна на секоја постапка е извршување на донесената одлука, независно дали се работи за судска или управна постапка или, пак, се работи за извршување на нотарска исправа. Ова го истакна господин Михајло Маневски, кој пред стопанствениците ја промовираше својата книга „Судска заштита во извршувањето – Анализа и коментар на судската практика“.

Според анализираните податоците во книгата, од реализираните барања за извршување на парично побарување во времето од почетокот на работата на извршителите (2006 година) до крајот на 2014 година, наплатени се над 700 милиони евра од должниците при реализација на извршните исправи. Тоа се парични средства кои во најголема мерка се вратени во стопанството, на компаниите, на доверителите.

Наплатените средства од извршителите од 2012 до 2014 година значително се поголеми отколку во претходните години и изнесуваат над 100 милиони евра на годишно ниво, што е резултат на преносот на извршните предмети од судовите кај извршителите, што отпочна на 1 јули 2011 година, кога извршителите добија огромен број на извршни предмети кои претежно се однесуваа за неизмирени обврски спрема комуналните претпријатија за извршени услуги и неплатени сметки за струја, вода, топлинска енергија, радиодифузна такса.

Во извештаите на Европската Комисија за напредокот на РМ, веќе пет години по ред се даваат позитивни оценки за напредокот на државата во оваа област, истакна господин Михајло Маневски.

Господин Маневски се осврна и на примери од судската пракса за различна примена на одредени одредби од Законот за извршување, како на пример примената на членот 211 од Законот за извршување ,  за чија примена и Стопанската комора на Македонија има поднесено иницијатива за негово прецизирање.

Во трудот се анализирани над 150 случаи од судската практика што има за цел доближување на досегашните искуства до стручната јавност.

Претседателот на Комората на извршители на Република Македонија, господин Зоран Петрески ги запозна присутните со новините на Предлог-закон за извршување.

Јавни објави

Logotype1111

Обука за обучувачи (ТоТ)

1111

Новости

 

Одлуки

Logotype1111

Дисциплинска комисија

12741923_223063811373098_4535535635364534759_n

Најди извршител

mapa_mk

Огласи за продажба

nedvizen imot

Ј О_abstract

discrimination
New Image
LogoHeader2014
aukciska_kukja

Академик

image001

Член на Деловен совет

uacs_logo

зсрм

header

Browse Front Page

Featuring Top 10/189 of Front Page

Subscribe

Read more

QRCode