Влез за корисници

lock_forum
lupa-6

Испит за извршители

ispit na izvrsiteli 2
bannerbg_main
usaid

Најчести прашања

prasalnik 2
26122011162156_g_komisija-za-zastita-na-prav

Анкета

Новиот дизајн е:

Резултати од гласањето

Loading ... Loading ...
October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Новиот Закон за извршување има значајни промени во статусниот и во процесниот дел – ГОРДАН СТАНКОВИЌ

foto-akademik1Со новиот Закон за извршување ќе се надминат проблемите што ги предизвикува во праксата постојниот Закон за извршување, кој има бројни недоречености, противречности и контрадикторности, вели извршителот Гордан Станковиќ.

Министерството за правда дозволи да се осврнеме и на процесниот дел

„Процедурата за промена на Законот започна пред речиси 4 години како резултат на долгогодишното неменување на Законот и проблемите кои се појавија во праксата, предизвикани од недореченостите и противречностите во самиот закон. Изминативе години бевме сведоци на повеќе измени на Законот за извршување, но тие измени, по правило, се однесуваа на споредни прашања во Законот, најчесто поврзани со статусот на извршителот. Треба да се напомни дека овие измени, всушност, беа во насока на тоа како да се влоши или да се отежни позицијата на извршителот, а дефинитивно не беа во врска со процесниот дел од Законот. Сега за првпат Министерството за правда дозволи да се осврнеме и на процесниот дел на Законот и промените во Законот беа толку бројни што на крајот се виде дека мора да се излезе со целосно нов законски текст, како што и испадна“, вели Станковиќ.

Враќање кон почетната идеја базирана на холандскиот закон

Во новото законско решение за извршувањето, појаснува Станковиќ, за разлика од претходните измени на законскиот текст, има значајни промени во неговиот статусен и процесен дел.

„Во статусниот дел има значајни промени во условите за тоа како да се стане извршител и како да се полага испитот за извршител. Треба да се нагласи дека промените во врска со полагањето на испитот не се ексклузивни само за нашиот Закон, туку се слични или идентични со решенијата во други закони, тоа е она познато полагање „игра на брзи прсти“. Во овој дел не би можел многу да коментирам бидејќи тие промени не се резултат на нашата работна група. Веројатно, идејата за овие измени е да се подобри полагањето на испитот“, појаснува Станковиќ.

Извршителот појаснува дека во однос на статусниот дел на Законот има суштински промени и во насока на дисциплинската одговорност на извршителите, со што се надминала, како што вели, постојната состојба која е хаотична.

„Материјата во врска со дисциплинската одговорност на извршителите во Законот за извршување се врати кон својата почетна идеја која беше базирана на рецепција на холандскиот закон. Тоа значи дека извршителот треба да биде контролиран од Министерството за правда во поглед своите административно-технички обврски, додека, пак, од страна на Комората во поглед на совесноста и етичноста на извршителот и, се разбира, главната контрола од судот во поглед  и во смисла на законитоста во постапувањето. До донесувањето на овој закон и практично до неговата примена сега во август, оваа ситуација беше целосно конфузна и преклопена. Сега практично има хаос, но со новиот закон таа ситуација ќе биде средена“, нагласува извршителот Станковиќ.

Се олеснува работата на Дисциплинската комисија

Тој додава дека со новите законски измени ѝ се олеснува работата на Дисциплинската комисија, која ќе добие поголема слобода во изрекувањето на казните и нагласува дека постојат и промени во однос на солидарната одговорност на должниците, како и во однос на пренесување на побарувањето.

„Во поглед на пренесувањето на побарувањето, некои извршители прифаќаа пренос на побарувањето со незаверена цесија, некои прифаќаа со заверана цесија, некои прифаќаа со заверена цесија во форма на нотарски акт. Што е тука куриозитет? Куриозитетот е во тоа што за сите три варијанти на постапување имаме казнети извршители токму поради тоа што не беше јасна одредбата“, вели Станковиќ.

Промени во однос на извршувањето врз подвижни предмети и во однос на извршувањето на недвижностите

Во врска со процесниот дел во Законот, извршителот посочува дека промени постојат во  однос на извршувањето врз подвижни предмети, како и промени во однос на извршувањето на недвижностите, каде што извршителот веќе не одлучува дали ќе се одржува јавно наддавање или непосредна продажба бидејќи сега Законот го фиксира тоа.

„Кај недвижностите има промени во однос на огласувањето. Третата јавна продажба отпадна, сега таа не постои, туку постои рок во кој извршителот по предлог на доверителот може да спроведе непосредна продажба во рок од 60 дена од втората јавна продажба. Условно кажано, тоа значи дека, ако досега постапката можеше да се завлече и до 14-15 месеци, сега, веројатно, тоа би можело да се лимитира некаде на три до четири месеци. Во тој поглед, добро е што се скусени роковите. Исто така, скусен е и рокот за иселување на должникот кој домува во продадениот објект од 60 на 30 дена. Она што е интересно, а што малку беше коментирано во стручната јавност, е што порано во Законот немаше предвидено процедура за тоа како спроведува физичка делба извршителот. Тоа што го имавме беше како постапува извршителот во случај на граѓанска делба, а не и на фактичка физичка делба. Но, со новиот закон сега и тоа е пополнето“, истакнува извршителот Станковиќ.

Проширување на извршителската надлежност

Проширувањето на извршителската надлежност според извршителот Станковиќ е една од најзначајните новини во Законот за извршување. Проширувањето на  надлежноста се согледува во правото и обврската на  извршителот да  постапува во предмети за обезбедување на материјални докази, нешто што сега го прави судот пред почнување на постапката.

„Таа работа сметаме дека е доста перспективна бидејќи во некои европски земји работата е отидена дотаму што дури и за сообраќајните прекршоци во јавниот сообраќај записникот го прави извршителот. Ќе видиме како ќе се развива понатаму и како ќе се применува оваа новина и надлежност“, вели Станковиќ.

Продажба на подвижни и неподвижни предмети во рамките на стечајна постапка

Втора интересна новина, на која упатува извршителот, е надлежноста на извршителот да врши продажба на подвижни и неподвижни предмети во рамки на стечајна постапка.

„Ова е сторено со цел да се олеснат продажбите во рамките на стечаите, а иницирано и мотивирано од тоа што во стечаите продажбата ја спроведува стечајниот управник кој не мора да биде и најчесто и не е правник, а тоа значи дека никогаш не полагал граѓанско право, стварно право, облигационо право и не е запознаен со аспектите на правото на сопственост и другите стварни права, а е ставен во ситуација да отуѓува, значи, да пренесува право на сопственост и, што е најинтересно, тој треба да го прави тоа најчесто во комплицирани ситуации на стечајни должници кои често немаат уредено право на сопственост на земјиштето“, вели Станковиќ.

„Како крајно, многу важна новина е воведувањето на вонсудската наплата како обид да се намалат трошоците во постапувањето и како обид и понатаму да се дисциплинираат должниците за уредно и за навремено враќање на долговите“, резимира извршителот Гордан Станковиќ.

Јавни објави

Logotype1111

Обука за обучувачи (ТоТ)

1111

Новости

 

Одлуки

Logotype1111

Дисциплинска комисија

12741923_223063811373098_4535535635364534759_n

Најди извршител

mapa_mk

Огласи за продажба

nedvizen imot

Ј О_abstract

discrimination
New Image
LogoHeader2014
aukciska_kukja

Академик

image001

Член на Деловен совет

uacs_logo

зсрм

header

Browse Front Page

Featuring Top 10/203 of Front Page

Subscribe

Read more

QRCode